От следващата седмица, 29 ноември, сме пак на училище в присъствена форма.

На 13 май 2020г. България за пръв път се сблъска с т.нар. ,,локдаун” в резултат на COVID-19. Оттогава страната ни непрестанно е ,,отваряна” и ,,затваряна”. Както е известно , наложи се учебните занятия да бъдат преустановени в електронна форма на обучение. Този вид на обучение днес е по-актуален от всякога. Нека разгледаме многото месеци прекарани в училище вкъщи и какви са предимствата и недостатъците на тази нова форма на преподаване. 

Едно от предимствата е пестенето на време. Не всеки живее в непосредствена близост до училището, в което учи, и това означава, че прекарва време в път до учебното заведение. Дистанционната форма на обучение дава възможност това време да се използва за повече подготовка, повече почивка или време за развлечения. 

Освен това всеки има възможността да организира времето си сам. В много случаи дистанционното обучение е независимо както от мястото, така и от времето, което дава на учениците много свобода и може да бъде голямо предимство.

Всеки има свободата да определи собственото си темпо на работа. При онлайн училището не е нужно да се вземат в предвид нито по-силните, нито по-слабите ученици, което предлага по-голямо спокойствие. Никой не се чувства под натиск да работи по-бързо, нито пък няма какво да прави, защото отдавна е свършил с поставената задача. 

Последното предимство от онлайн обучението, което ще ви представя, е мултимедийността. Монотонното и еднакво обучение, с което разполагаме в училище е заместено с използването на различни медии: филми, учебни видеа, подкасти, аудио файлове и други медии. Това допринася за разнообразността и привлекателността на обучението, което може да бъде фактор за мотивацията на учениците.

https://nova.bg/news/view/2021/03/10/318695/онлайн-обучение-за-учениците-в-плевен-спират-сватби-и-кръщенета/

Но както всяко нещо, така и дистанционното обучение има своите недостатъци. 

Всеки от нас познава ситуацията, в която учителите пращат много задачите и се чудим откъде да започнем. Негативна страна е именно невъзможността на някой учители да съобразяват своите домашни. Изключително трудно за всеки ученик е да има половин ден училище и след това цял следобед и вечер да не може да стане от компютъра, за да пише домашни по много различни предмета. В края на деня всеки е изтощен и с болки в главата и очите, което пречи и на здравето. 

Сериозен недостатък на домашното обучение е изолацията, на която сме подложени. Социалната среда, която предоставя класната стая, учители и съученици, липсва у дома. По този начин рисковете от самота са по-големи, отколкото при конвенционалния тип обучение. Самотата може да доведе до загуба на мотивация и желание за обучение.

Важна слаба страна на онлайн обучението се отнася до езиковото обучение: липсва реалното ползване на даден език без значение дали е чужд или майчин. За добро владеене на език са необходими четири умения, а именно четене с разбиране, слушане с разбиране, способност за писмено представяне и способност за устно производство. Тези компоненти са силно заблабнали при голяма част от учениците, поради липсата на практика. 

Най-големият недостатък на електронното обучение е високото ниво на самодисциплина, което се изисква. Всеизвестно е, че разсейването вкъщи е много по-лесно. При липса на контрол, инструкции и оценки от страна на учителя се изисква повече воля отколкото в типична класна стая.

Така или иначе в средата на пандемия като тази нямаме голям избор, но все пак е хубаво да познаваме и двете страни. Моето лично мнение е, че въпреки всички позитивни страни на онлайн обучението, то не може да се сравнява с присъственото такова. Например не можем да споделим със съучениците си всички забавни и неловки моменти, които изживяваме ежедневно. Колкото и да не обичам ранното ставане и пътя до училище, всичко си заслужава, за да преживея всеки ден пълноценно.

Магдалена Влахова, 10 клас


източник на първата снимка: https://bntnews.bg/bg/a/284729-zashto-opustyavat-klasnite-stai-obzor