Изминалата нощ започна броенето на гласовете от Централната избирателна комисия (ЦИК). За момента коалицията ГЕРБ-СДС води, последвана от ИМА ТАКЪВ НАРОД, новооснаваната през миналата година партия на известния щоумен Слави Трифанов. БСП за пръв път от 2009 г. не е на второ място по събрани гласове, но на трето. ДПС като партия на статуквото се нарежда четвърта сила. Друга протестна коалиция се намества на пето място с името ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНИЕ (коалиция от Да, България, ДСБ, Зелено движение). Тя неочаквано за много хора се надпреварва с етническото ДПС. ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН! заема шестото място, като преминава границата от 4%, която трябва да се прекрачи, за да влезне дадена партия в парламента, с почти цял процент. ВМРО, което за дълго време беше на ръба на тази граница, в момента се намира под нея. Избирателната активност според Алфа Рисърч е 47,5%.

На данните източник е ЦИК (92,95% обработени гласове)

С тези резултати България ще се намери в сложна ситуация при сключването на правителствена коалиция. След като ИМА ТАКЪВ НАРОД, ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ и ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН! като протестни партии предварително бяха заявили, че изключват варианта да работят заедно с партиите на статуквото ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО, за да се образува правителство, никоя възможна коалиция няма как да постигне мнозинство. Остава вариантът за правителство на малцинството, което обаче трудно ще събере одобрение.

Следващите варианти са първо, както премиерът Бойко Борисов вчера предложи, експертно правителство, което ще значи, че всяка партия, влязла в парламента, ще може да участва в образуването на правителство, въпреки че това ще означава съвместна работа на протеста и статуквото, която се счита за изключено от протестните партии.

Вторият вариант са предсрочни избори, което означава, че гражданите ще трябва да гласуват отново за Народно събрание някъде към юли с шанса, че ситуацията може да се изясни. При тази възможност президентът Румен Радев ще трябва да предложи служебно правителство, което да поеме управлението докато хората отново излезнат да гласуват.

Така изборните резултати не дават ясна картина на предстоящето и затова ще ни се наложи на всички да чакаме за да видим какво ще е реалното развитие на политическата ситуация в страната.


Дамян Василев