Скъпи читатели,
 6 883 027 души. Толкова е населението на България, или поне така си мислим. Засега няма как да сме напълно сигурни, но съвсем скоро ще бъдем. Защо? –

заради преброяването на населението и жилищния фонд на Република България, което се провежда именно тази година за 18ти пореден път в историята на Третата българска държава.
Едно такова преброяване е историческо събитие. Не може да се сравни с никое друго статистическо изследване, защото е от национално значение и изисква съдействието на всеки един български гражданин. Данните от преброяването дават възможност да се анализира развитието на демографията ни с голяма точност, а в крайна сметка това е една много важна тема за страната ни, тъй като сме една от най-бързо смаляващите се нации в целия мирен свят.
Данните, които се получават от преброяването, не говорят само за броя на населението по време на преброяването, но също и за начина на живот на това население както и характеристиките му. Те показват съотношението между половете, възрастовите групи, урбанизацията, образованието, заетостта и миграционните характеристики на населението. Също се разбира броят на жилищата и домакинства в България, които се категоризират по видове и размери.

https://dnes.dir.bg/na-fokus/kak-da-razpoznaete-prebroitelite

И сега като заговорихме за събраната информация, нека обърнем внимание на това как се събират толкова много точни данни. Три са начините за преброяване тази година. Първият начин да се преброиш е електронно, а вторият и третият на място. Ако човек избере да се преброи онлайн, попълва въпросник от уебсайта на преброяването, за което накрая получава преброителен номер. Този номер трябва да си го закачи на вратата, за да може преброител да го вземе и да регистрира, че човекът няма нужда от повторно преброяване. Другият начин е просто да се изчака посещение от преброител и да му се отговори на въпросите лично и присъствено. Ако по случайност има някакво объркване и така и не се появи преброител, човек винаги може да отиде в един от преброителните центрове и да се преброи там. И в трите случая един човек може да преброи всички живеещи в едно домакинство. Разбира се, дадената електронно както и лично информация се използва само за статистически цели и нищо друго.
В момента, в който четете тази статия обаче самия процес по преброяването вече ще е приключил, тъй като електронното преброяването бе достъпно от 0.00 ч. на 7 септември до 24.00 ч. на 30 септември, а самите преброители посещават домовете и жилищата от 8.00 часа на 18 септември до 20.00 часа на 10 октомври.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/blizo-75-ot-naselenieto-veche-e-prebroeno.html

Това сложно изследване не мина и тази година без проблеми. Сред тазгодишните пречки се оказаха кибератаките на сайта за преброяване, които само в първата седмица намалиха достъпа до платформата за електронно преброяване. Друг главен проблем беше недостигът на преброители, както и враждебността на някои хора срещу тях. Пример за това е изстрелът срещу една от доброволничките в Пернишко.
Въпреки тези трудности обаче, преброяването беше успешно и може да се надяваме възможно най-скоро да получим отговори.

Самото преброяване се организира от Националния статистически институт според правилата наложени от Международния статистически институт от края на 19ти век. Освен България повечето останали европейски страни също се преброяват по същото време, което значи, че можем да се сравним и с тях. 

И това ни води до причината поради която това проучване е важно за бъдещето на страната ни. Информацията, получена от това изследване, ще бъде използвана за вземането на управленски решения за справяне с демографската криза както и много други социо-икономически проблеми на страната. Само ако се знае какви са социологическите особености и разделения в населението може да се работи върху тях.

Преброяване 2021 ще се състои в периода 7 септември – 3 октомври

https://stzagora.net

Това статистическо проучване има дълга история в България. Статистическо проучване у нас започва още на 1 януари 1881 година, когато то се провежда за първи път на територията на новосъздадената държава Княжество България. Тогавашното население наброява само 2 007 919, но не трябва да забравяме, че тогавашната България е била и по-малка. Това статистическо проучване се провежда и в Източна Румелия, въпреки че Обединението тогава още не е факт. Все пак гореспоменатото число не включва тези резултати, защото там преброяването не е успешно.
През годините начинът на преброяване както и целта му се променят. Пример за това е преброяването на училищата през учебната 1890/1891 година, когато броят им е 4193 (от тях 116 женски училища, а 1009 – мъжки). По онова време един учител преподава на средно 45 ученици, статистика, която днес е доста по-различна, особено в нашето училище.

В днешно време това изследване се провежда веднъж на десет години, следователно последното е проведено през 2011 година. Тогава за първи път се появява възможността за електронно преброяване, като 40% от населението се възползва от тази възможност. Данните от това преброяване показват, че тогавашното население на България е 7,364,570, от което 51,3 процента жени и 48,7% мъже. Всички тези хора живеят в 3 005 589 домакинства с 3 887 149 жилища.
2011 година тенденциите за урбанизация се затвърдяват, като 75,5% от населението живее по градовете. 2011г. също има отрицателен прираст на населението, което значи повече починали от колкото родени лица, както и негативен миграционен растеж. Затова населението преди десет години е с 568 414 души по-малко от преброеното  през 2001.
При тазгодишното преброяване се предвижда да има още по-голям негативен прираст.
Въпреки това предпочитам да приключа тази статия по позитивен начин, като напомня, че ние сме бъдещето и определяме каква ще бъде неговата статистика. Завършвам с цитат от уебсайта на тазгодишното преброяване: ,,Преброяването има значение, защото всеки отделен човек има значение. Преброяването се отнася до всяко лице и резултатите от него принадлежат на всички.”

Максим Тодоров, 10ти клас

Преброяване 2021 - проблем след проблем

https://skafeto.com


Източници: 

https://census2021.bg/

https://nsi.bg/bg

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.infoz.bg%2Fbulgaria%2F7998-prebroavane-2021-shte-se-sastoi-v-perioda-7-septemvri-3-oktomvri&psig=AOvVaw3T0u-az4CfWINTcYPR_SuK&ust=1634475878302000&source=images&cd=vfe&ved=0CAwQjhxqFwoTCMilnqT_zvMCFQAAAAAdAAAAABAc