Преди има няма три седмици започна поредното затваряне на училищата и преминаване на образователната система в режим на дистанционно обучение. Тогава бях написал една статия, свързана с тази промяна, в която изразих мнение по въпроса. Поради поредица недоразумения обаче, статията не бе публикувана. Жалко, защото честно казано си я биваше. Сега се връщаме обратно в училище. На живо.

Не чрез кристална топка, а чрез наблюдение и познаване на българската политика, още когато затвориха заведения, клубове, училища, молове и така нататък, знаех че ще е само за пред изборите. И кой да види, малко след излизането на резултатите повдигането на някои от рестрикциите бе обявено. Защо? Ами честно казано не може човек да е сигурен. Все пак Европа не се готви за нова вълна на Ковид, така че няма как първо налагането и после вдигането на рестрикциите да е било стратегия. 

Въпреки това аз съм сравнително щастлив, че пак ще ни преподават на живо. Може би е малко егоистично, имайки предвид пандемията, но какво да се направи. Спрямо мои наблюдения, онлайн обучението не се отразява добре на мен и на голяма част от моите съученици. От една страна оценките ни по някои предмети са се понижили. От друга страна мързелът се е превърнал в хронично заболяване. Лично смятам, че с връщането ни в училище тези последици лека по лека ще се оправят. Поне за момента планът е такъв, до края на годината да сме на “ротационен” принцип. Казвам ротационен в кавички, защото поне за моя випуск, 11 клас, по план до края на годината сме онлайн само една седмица. На мен това ми харесва. Но връщането в училище си има и недостатъците естествено. Първоначално ще бъде трудно пак да трябва да се събуждаме преди 7:59 и да трябва да имаме часове до 16:00, но ще се справим.

Та толкова за връщането ни в училище. Има и няколко други неща, които се случиха през миналата седмица. Така че нека обърнем внимание на миналата неделя. 

4 април беше един много интересен ден. Историческите събития, случили се на тази дата, ще се помнят дълго. Най-напред, българската суперзвезда известна като Слави Клашъра удари рекордните един милиона абонати на акаунта си в Ютуб. Това са феноменални числа, имайки предвид населението на нашата държава. Ако се замислите и наблюдавате само числата, това означава, че една седма от българите гледат как 34-годишен мъж прави топ десет видеа през 2021 година. Направо щуро! Неделята, освен това, имаше и едно друго, макар и по-незначимо мероприятие, а именно изборите за Народно събрание. Явно 4 април е бил ден на Слави, защото в същия ден, когато Клашъра постига един милион последователи, партията на неговия адаш, Слави Трифонов, става втората най-голяма политическа сила в парламента. Е, това вече наистина го има само при нас. Верно има такъв народ!

Момчил Цеков, 11а