Отдавна не съм гледал телевизия. Напоследък гледам филми и сериали и чета новини през различни платформи и приложения и интернет. Преди една седмица обаче баща ми гледаше една от трите национални телевизии. Не се впечатлих много от филма, който гледаше. Затова обаче се изумих, когато пуснаха рекламите. Очаквах препарати за пране или някой суджук, но реалността беше друга – хазарт. И в две от рекламите за най-малко минута един брадясал чичко пя някаква много крива песен или някакъв друг го замеряха с тенис топки, за да може след това да се завърне на полето като футболист. Нямам цялата информация за всичките политически и бизнес игри зад всички тези реклами, но знам няколко неща.

Първо: на 21.2.2020 г. влиза в сила новият закон за хазарта, нищо че членът за рекламата явно не е обновен. Член десети, алинея първа гласи: Забранява се прякото рекламиране на хазартни игри чрез средствата за масово осведомяване. На мен ми звучи съвсем просто, чисто и ясно, но не и след като прочета втората алинея. В нея се твърди, че обявяването на реда и начина за участие и условията за провеждане на [хазартни и заложни] игри [и резултатите от тях] е допуснато, дори при излъчване по телевизията. Първото нещо, което си помислих е, че законът си противоречи. Обявяването на всички тези неща по телевизията не се ли брои като пряко рекламиране? В Медийно право: речник на основните понятия година от 2005 година Радомир Чолаков смята, че при липсата на дефиниция за понятието пряко рекламиране в закона, забраната е неприложима. С други думи, без изрично обяснение първата алинея е напълно безполезна. Законът може да се интерпретира и затова става опасен, когато не е достатъчно точен, както в този случай.

Второто нещо, което знам е, че на хазартните игри, каквито и да са, не им е идеята да правят богати многото хора, които залагат, а малцината, които стоят зад тези игри. Ясно е, че да си харчиш парите за хазарт е глупаво. Според money.bg вероятността някой да спечели голямата награда от тотото е горе долу едно на 14 милиона. Но money.bg също пише, че трябва да имаме  предвид, че парите от тотото отиват за държавата. Държавата в България е за жалост малко размито понятие, но освен това основното рекламно време по телевизията не заема държавната компания Български спортен тотализатор, а частни предприятия като efbet и PalmsBet.

Във връзка с всичко горе казано е и третото нещо, което трябва да знаем. Рекламата не трябва да се подценява. Колкото и хора да смятат, че не се влияят от реклами, това не е вярно. Рекламата често съществува само, за да ти влезе дълбоко в мозъка.  И тогава, когато ти трябват пари решаваш, че е най-лесно да спечелиш пари като отидеш в efbet да поцъкаш на машината, а пък и харесваш футбол.

От тук нататък обаче става сложно. Какво може да се направи по въпроса? Малко е сложно целият хазарт отново да се върне изцяло към държавата, защото хората зад частния хазарт едва ли лесно ще позволят това. Не по-малко трудно е да се накара човек да игнорира рекламите. Да се спрат рекламите може би е най-лесното, но защо тогава те все още се излъчват? Промяна на закона…вече парламента се е занимавал с това. Промяна на системата – това си остава прекалено дързък план.

Така, че от мен остават две предложения. Обсъждайте темата и проблемите около нея, информирайте себе си и осведомявайте все повече други хора за противоречивите закони и подвеждащите внушения на рекламите и опасностите на хазарта.  И второ: малко жалко за телевизията, но гледайте филми, предавания и други в интернет и на платформи с абонаментни услуги.

Дамян Василев, 11б клас