Знаете ли какво е попинг? Шансът е малък. Преди близо 5 години и аз не знаех, но когато разбрах, скоро се превърна в неразделна част от мен!

Да се върнем към темата. Вероятно не знаете какво е попинг. Тази серия от пет кратки публикации има за цел да запознае вас, нашите читатели, с културата, стиловете и историята на „уличните танци“ (от англ. „street dance“).

Не крия, че попинг е любимият ми стил.

Това е причината да ви запозная най-напред с него.
Като говорим за стилове, можем да кажем, че в street dance (или по-тривиално „хип-хоп“) има пет стила. Те са както следва:

– попинг

– локинг

– хаус

– хип-хоп

– уакинг

Няма да ви претоварвам – и на мен ми се зави свят първия път, когато се озовах в света на танците!
Накратко: попинг възниква през 1970-80г. във Фрезно, Калифорния, и често се определя като „по-малкият брат“ на локинг, който е първият фънк стил, но за това следващия път.
Пионери на стила са групата Electric Boogaloos. Известни нейни представители са Boogaloo Sam (основателят на групата), по-малкият му брат Poppin‘ Pete, Skeeter Rabbit, Robot Dane и Boogaloo Shrimp.
Оттогава попинг се разпространява по целия свят.

Но какво всъщност е попинг? Попинг е име, зад което се крият много „подстилове“ като например waving (вълни с тялото), robot (танцуваме като робот), animation (танцуване в „кадри“, тоест точно като в анимация), boogaloo (кръгови движения с краката, кръста, гърдите, главата…) и много други.

Последното нещо, което е нужно да знаете, за да си изградите пълна представа за попинг, всъщност е най-важното: така нареченият „pop“ (не, няма нищо общо с поп-музиката). „Pop“ представлява рязко стягане и отпускане на различните мускули в тялото в ритъма на музиката (най-често електронна, но човек може да танцува на каквото му допада!).

В началото попинг може да ви изглежда странен и нетипичен, дори противен, но не се отказвайте! Накрая усилията ви ще дадат плод (и зеленчук)! БАДУМ ТСС… съжалявам за лошата шега:)

Очаквайте скоро втора част- локинг.
А до тогава мога само да ви окуража да метнете едно око на тези четири видеа, които съм подбрал (и да продължавате да тренирате). Всеки танцьор в тях е допринесъл за развитието на попинг и е на световно ниво.

https://youtu.be/2nGBYTWFC9s (Kite vs Hoan)

https://youtu.be/kiTkTlBuFPs (Gucchon)

https://youtu.be/34Ld4PM8ycg (Greenteck)

https://youtu.be/8z0-yV2Htm4 (Nelson)


Статията беше написана от Богдан, 11б. клас